USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

16.10.2015 13:59:00

Dijitalleşmenin iş hayatina etkileri

Dijital devrimin etkisi ile ürünlerin, eşyalarin aslinda her şeyin akilli ve birbirine bağli cihazlara dönüşmesi şirketleri ve rekabeti yeniden şekillendiriyor… buna hazır mısınız?

Akıllı termostatlar ve sensörler giderek artan oranda evlerdeki cihazları kontrol edip kullanım bilgilerini doğrudan üreticilere yollayabilir hale geliyor. Kendi başlarına ve networkler halinde birbirine bağlı çalışabilen endüstriyel makineler, atanmış işlerini optimize edebiliyor, her türlü aksaklık, arıza uyarısını önceden ya da anında yapabiliyor. Arabalar seyir halinde ya da dururken yer, çevre, iklim bilgisi, çalışma koşulları vb. gibi durumları üreticilerine bildirip onlardan otomatik yazılım güncellemesi alabiliyor, olası problemleri oluşmadan engelleyebiliyorlar. Kısacası ürünler kullanılmaya başlandıktan sonra da gelişmelerini sürdürebiliyor. Bir anlamda kendi başlarına onarımlarına, servislerine devam edebiliyorlar. Tüm bunlar bir firmanın ürünleriyle, müşterileriyle, paydaşlarıyla ve tabii ki çalışanlarıyla ilişkilerini, stratejilerini, iş modellerini, kaynak kullanım ve gereksinimlerini ucu açık, sonsuz diyebileceğimiz biçimde değiştirip dönüştürüyor.

 

AKILLANAN ÜRÜNLER DÜNYASINA REKABET AÇISINDAN BAKALIM…

Akıllı cihazlar üretip satabilen ve bunlara dair üretim, dağıtım, lojistik, pazarlama, satış, servis, finans gibi tüm süreçlerini de akıllı altyapı ile yönetebilen firmalar açık ara öne geçecek. Düşünsenize sattığınız ürün size, daha doğrusu yine bir başka akıllı iş zekasına, merkeze sürekli bilgi yolluyor ve diyor ki;

› Buradayım, beni şurada, şöyle kullanıyorlar.

› Düştüm, falan-filan parçam arızalandı.

› Şu verilerimde anormallik var. Galiba şu zamana kadar kullanım dışı kalırım.

› Yağımın değişmesi gerekiyor, garantim bitiyor, çalındım, ehliyetsiz tamirciye götürüldüm...

› Azaldım, sahibime sor bakalım yeniden almak ister mi?

Siz de eğer bu bilgileri alıp analiz edebilen alt-üst yapıları kurabilmişseniz ve anında aksiyon alabilecek şekilde organize olabilmişseniz müşterinize;

“Sevgili müşterimiz, geçmiş olsun. Lütfen şu anda bulunduğunuz yerde kalın. Drone acil servisimiz 15 dakika içinde size gereken parçayı, nasıl değiştireceğinizi anlatan video ile birlikte teslim etmiş olacak. Tabii ki biz de her an hatta olup takıldığınız yerlerde size destek vereceğiz” ya da “Sevgili müşterimiz cihazınızı … yıl… ay… gündür kullanmaktasınız. Bizi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bakım zamanı gelmek üzere… Dilerseniz bakımını yapalım. Eğer farklı bir modele geçmeyi düşünürseniz lütfen şu videoları izleyin" tarzında yorumlar yapabilirsiniz… Bu örnekler bile önceden bir sürü insan, işlem, iletişim dolayısı ile yatırım gerektiren adımın nasıl pas geçildiğini anlatıyor. Müşteri, kullanım ve ürün bilgilerine gerçek zamanlı ulaşabilmenin gücü ve nelere yol açabileceğine dair kafamızdaki bütün ön yargı, ön kabul ve şablonları yıkıyor. Sonuç olarak, akıllı ve birbirine bağlı şeyler dünyasında dijital devrime uyum sağlamak için aşağıdaki 10 konuda stratejik kararlar almak zorundasınız. Bunların her biri değer zincirinizdeki tüm aktivitelerde temel şoklar yaratacak.

 

HAZIRLANMALISINIZ...

1. Şirketinizin faaliyetleri için hangi akıllı, bağlı ürün kabiliyetleri ve özellikleri gerekiyor?

2. Hangi fonksiyonlar ürünlere, hangileri bulut bilişimine yerleştirilmelidir?

3. Şirket açık ya da kapalı mı bir sistem benimsemelidir?

4. Şirket akıllı, bağlı ürün kabiliyetlerini ve özelliklerini kendi içinde mi geliştirmeli, yoksa outsource’mu etmelidir?

5. Şirket, maksimumda yararlanmak üzere hangi bilgileri toplamalı, saklamalı ve analiz etmelidir?

6. Şirket, ürünlerinin sahiplik ve erişim haklarını nasıl yönetmelidir?

 7. Şirket, servis hizmetlerini tamamen mi, kısmen mi aracısız hale getirmelidir?

8. Şirket iş modelini değiştirmeli midir?

9. Şirket ürün bilgilerini paraya çevirerek yeni bir iş alanına girmeli midir?

10. Şirket faaliyet alanını genişletmeli midir?

DİĞER YAZILARI