USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

4.10.2016 16:47:00

Geleceğinizi güzeltmeye hazır mısınız? Hazırlanmalısınız!

Güzeltmek; güzelleştirmek ve düzeltmekten türetilen, hibrid ve yeni bir kelime... Tasarladığım çok özel bir proje nedeniyle şimdilik güzeltmek kelimesini eczacılar kullanıyor ve öncülüğünü yapıyor. Şimdilik diyorum çünkü ‘güzeltmek’ her sektörün, her işin, her alanın kısacası gelecekle ilgili sürdürülebilir projelere imza atmak ve başarılı olmak isteyen herkesin, her kurumun içselleştirmesi gereken bir kavram

 

22-23-24 Eylül tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) tarafından en büyük eczacılık buluşması, ‘Geleceğin E hali’ gerçekleştirildi. Tüm konsept, marka, içerik tasarımı, kürasyonu ile dijital, mobil ve sosyal medya iletişim uygulamasını kurucu başkanı olduğum M-GEN Dijital Ajans yaptı. Sonuçta ortaya müthiş bir ‘ortak akıl platformu’ çıktı. Proje pek çok açıdan sadece eczacılara değil, tüm sektör mensuplarına örnek olacak özellikler taşırken, ‘Eczaneler Güzeltir’ hareketinden kurum ve kuruluşlar için zihinlere işaret fişeği niteliğinde mesajlar fırlatıldı. İlkini 2012 yılında yapmıştık. O zaman da ‘Geleceğin E hali’ çok farklı, cesur, yaratıcı, esinlendirici, zihin açıcı bulunmuş ve beğenilmişti. O tarihten bu yana daha iyisi yapılamadığı için sevgili PGED ekibi geçen yıl tekrar kapımı çaldı. Oturduk, çalıştık ve ortaya kongrenin bu yılki teması ‘Eczaneler Güzeltir’ çıktı. İlk sunduğumuzda çok beğendiler sonrasında aldıkları tepkilerden ise ürktüler. “Güzeltir lafını ilk bahsettiğimiz bazı kişiler garipsedi, pek anlayamadı, komik, uyduruk buldu. İptal ediyoruz, bize yeni önerilerle gelin” dediler. Ancak direttik. “Bize ve geleceğe güvenin bu kavram dillere dolanacak. Herkes, her konuda kullanacak, sayenizde yayılacak” dedik. Çekinerek ‘olur’ dediler. Etkinlik sonrası ise durum aynen hatta hayal ettiğimizin ötesinde gerçekleşti. Kısacası an itibariyle herkes ‘güzeltmek’ deyişini benimsemiş ve kullanır durumda.

 

KİMLER VARDI, NELER OLDU?

 

İlaç, OTC, dermokozmetik, kişisel bakım, bitkisel destekler, medikal alan ve kamunun önemli temsilcileri bir araya geldi. En etkileyici 20 iş düşünürü arasında yer alan dünyaca ünlü fütürist Patrick Dixon, iş dünyasının, özellikle perakendenin yaratıcı, vizyoner liderlerinden organik fütürist Cem Boyner,  iletişim ve tıbbi psikoloji alanındaki bilgilerini iş hayatının ihtiyaçları ile bağdaştıran çalışmaları ile öne çıkan Prof. Dr. Acar Baltaş, sağlıklı beslenme denildiğinde ilk akla gelen isimlerden Prof Dr. Osman Müftüoğlu ve daha pek çok değerli konuşmacı hayati konulara değinerek, kritik mesajlar verdi.

 

OLAYIN ÖZÜ

 

Tıpkı diğer her meslek gibi eczacılık mesleği de geçmiş ve gelecek arasında kalmış. Çıkış yolu arıyor… Eczaneler uzun yıllardır, geleneksel yapı nedeni ile ilaç tedarikçiliği ve klinik eczacılık arasında sıkışmış durumda. Bu yüzden eczacılar da mesleklerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için geleceği daha fazla merak etmeye ve incelemeye başladı. Bunu yaptıklarında da şu tabloyla karşılaştılar:

 

1-Özellikle genetik, bio ve nano teknolojilerdeki gelişmeler ile sağlık sektöründe, tıbbi, medikal alanlarda ve moleküler çalışmalarda ‘ilaç, teşhis, tedavi yöntem ve araçları’ hızla farklılaşıyor. Gelişiyor, kişiselleşiyor, kolaylaşıyor. Tabii ki daha da karmaşıklaşıyor. Bu nedenle eczacılık, farklı uzmanlık alanları ile sinerji gerektirir hale gelmeli.  

 

2-Eczanelerin bütünleştirici, tamamlayıcı, koruyucu ve kapsayıcı, kişiye özel sağlık-güzellik noktalarına dönüşmesi, tartışılabilir olma noktasını çoktan geçti. Zorunluluğa dönüştü. Gelecekte de var olmak isteyen eczaneler hem çok kuvvetli perakende satış noktası hem de sağlık, güzellik danışmanı olabilmeyi kotarmalılar.  Bu noktada OTC, dermokozmetik, kişisel bakım, bitkisel destekler ve medikal olarak özetlenebilecek ürün gruplarının da ilk adresi eczaneler olabilmeli.

 

3-Yaklaşık 25 bin eczanenin korkulu rüyası olan, engellemeye çalıştıkları ‘zincir eczaneler’ ve ‘internetten satışlar’, hiç kuşku yok ki diğer tüm sektörler gibi bu sektörün de verimsiz, geleneksel ve geçmişte kalmış taraflarını dijital buldozerle ezip, geçecek…

 

Vakit kaybetmeksizin, eczacıların çok hızlı bir şekilde kendilerini yeniçağın teknolojik donanımına, kafa yapısına uyumlamaları gerekiyor.

 

Yukarıdaki özetin, ‘meli+malı’ listesine kendi iş alanınızı ve sektörel özelliklerinizi yerleştirip simülasyon yapın, bakalım sizin için alarm zilleri ne söylüyor?

DİĞER YAZILARI