USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

5.03.2019 20:13:00

Kadın enerjisi yükselecek, gelecek güzel gelecek!

Kızlar, kod bilmek zorundasınız. Anneler, babalar kızlarınızı kodcu yetiştirin. Hatta siz de mutlaka öğrenin! Kızlarınızı mühendis, bilim kadını, teknolojist olmaları için esinlendirin, yüreklendirin, varınızı, yoğunuzu bu yola yatırın

‘Kadın-erkek eşitsizliği’, dünyanın aşması gereken en ama en önemli sorunların başında geliyor. Henüz kadın ve erkek olarak birbiri ile uzlaşamamış, denge kuramamış insanlığın, başka hiçbir alanda kalıcı ve sürdürülebilir başarı elde etmesi mümkün değil. Ve bu garabetin bence en ama en önemli nedenlerden biri; kadınların teknolojiden uzak durmaları, uzak tutulmaları ve buna zorlanmaları, onların da razı gelmeleri; bilim, teknoloji alanlarının neredeyse tamamen erkeklere terk edilmiş olması… Neden bunu ve bu kadar iddialı söylüyorum?

Çünkü; her türlü gelişmenin ve dönüşümün merkezinde teknoloji var. 

Artık insanlık bunu giderek daha net, derin ve yaygın biçimde fark ediyor. Bilim ve teknolojideki gelişmeler, yapılanlar; her şeyin belirleyicisi… O halde kadın aklının, emeğinin ve kapasitesinin bu hayati alanlarda olmaması da tüm eşitsizliklerin asıl nedeni, sanki dünyanın başına dert olan bir lanet... Evet, her türlü katmanda erkekler lehine, kadınlar aleyhine bir eşitsizlik içindeyiz. Oranları farklı ve özelikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, İslamiyet’i benimsemiş toplumlarda daha yüksek. Ancak konu tüm dünyanın başına dert! En gelişmiş ülkelerde dahi eşitlik sağlanamamış durumda. Bu değişmeli. Hem de çok hızlı değişmeli. Kadınlar acilen teknolojiye girmeli. 

KODLAMA BİLEN KADINLAR YETİŞMELİ

İlk adım olarak, küçük yaşlardan itibaren kodlama, temel mühendislik becerilerini öğrenmeli. Kodcu olmanın, mühendis kafasıyla yetişmenin, iyi derecede matematik bilmenin sadece kendilerine iyi bir kariyer değil, geleceğe daha iyi bir dünya hazırlamak için şart olduğu iddiası ve hayaliyle büyümeliler. Kızlar mutlaka ama mutlaka kodlama öğrenmeli, zaten doğalarında olan ‘algoritmik’ düşünme, sorgulama, analiz, kurgulama ve uygulama becerilerini, yetkinliklerini üst seviyelere çıkarmalılar. 
Son yıllarda, yerli, yabancı yayınlar, merkezler; kadınları cesaretlendirmek, kadınlara bilim-teknoloji alanında çalışmanın avantajlarını, yapılabilirliğini, yapılması gerekliliğini hatırlatmak, dürtmek, esinlendirmek için artan oranda ve dozda pek çok faaliyet, yayın, paylaşım gerçekleştiriyorlar. Çok da iyi yapıyorlar, devam… Ancak onlara baktığımızda genellikle şöyle anonslar görüyoruz; ‘Teknolojideki en etkin XX kadın’, ‘kadınların kurduğu dikkat çeken YY teknoloji start-up’ı’ vb. Genellikle de Silikon Vadisi referanslı bu sıralamalara baktığımızda, diyelim ki listede 20 tech kadın var, bunların yalnızca 3-5’inin kodcu olduğunu görüyoruz. Oysa, örneğin tüm dünyayı değiştiren teknolojik devrimlere imza atan, bazı ülkelerin GSMH’sinden büyük ekonomik değerler yaratan; Microsoft’tan Bill Gates, Apple’dan Steve Jobs, Facebook’dan Mark Zuckerberg, Google’dan Sergey Brin ve Larry Page, Amazon’dan Jeff Bezos… Bunların hepsi kodlama biliyor! Bildikleri için daha büyük hayaller kurup, iddialar ortaya atıp, başlayabildiler, yapabildiler. 

Öğrenmeye hemen başlayın

Uzun lafın kısası; kızlar, kod bilmek zorundasınız. Anneler, babalar kızlarınızı kodcu yetiştirin. Hatta siz de mutlaka öğrenin! Kızlarınızı mühendis, bilim kadını, teknolojist olmaları için esinlendirin, yüreklendirin, varınızı, yoğunuzu bu yola yatırın. Kodlar ve bilim hem onların hem de hepimizin geleceğini aydınlatacak.  

> Lütfen her şeyden önce kendi kafalarımızı tekno yapıp, kodlama öğrenelim, fütürist bakalım. Her bir kızımızı gerekçelerini iyi anlatıp, heveslendirelim, cesaretlendirip, rehberlik edip, önlerine olanaklar serelim.  

> Geleceğin yepyeni potansiyel mesleklerine, iş/kariyer alanlarına odaklanalım, odaklanmalarını sağlayalım. Kadın dayanışmasına, pozitif ayrımcılığa önem verelim.
Kadın enerjisi yükseldikçe gelecek güzel gelecek. Yükseltelim o halde!

DİĞER YAZILARI