USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Zeynep  Arhon

YAZARLAR

16.10.2015 14:06:00

Ekomodernizm

Ekomodernizm, ekonomik gelişim ile ekolojik sağlığın bir arada var olabileceği ve bu birlikteliğin ancak enerji alanındaki çözümler ile mümkün olabileceği inancı üzerine kurulu bir anlayış ya da yaklaşım olarak tanımlanabilir

Breakthrough Institute ve The Long Now Foundation… Gelecek ve sürdürülebilir gelişim odaklı iki fikir merkezi, Ağustos ayının başında San Francisco’da buluştu. New York bazlı Breakthrough Institute kendini ‘özellikle enerji alanına odaklanan lider araştırma enstitüsü’ olarak konumlandırıyor. Misyonu; gezegenin tüm sakinlerinin sağlıklı ekosistemler içinde, güven, huzur, özgürlük ve bolluk ile yaşayabilecekleri bir geleceğe geçişini hızlandırmak. San Francisco bazlı The Long Now Foundation ise uzun vadeli düşüncenin liderliğini üstlenmiş durumda… The Long Now Foundation’ın kurucusu olan ve Sausalito kıyısındaki teknesinde basit bir hayat süren, 70’li yaşlarındaki Stewart Brand, sürdürülebilir gelişim çevrelerinde çok iyi tanınıyor.

 

EKOMODERNİSTLER TÜKETİM KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYOR

4 Ağustos tarihindeki buluşma buluşma, The Long Now Foundation tarafından birkaç yıl önce açılan ‘The Interval’ adlı özel mekanda gerçekleşti. Michael Shellenberger (The Breakthrough Instititue), Stewart Brand (The Long Now Foundation) ve Fortune yazarlarından Katie Fehrenbacher hem bireysel sunumları hem de panel oturumu sırasında ekomodernizmin potansiyelini ele aldı. Ekomodernizm, ekonomik gelişim ile ekolojik sağlığın bir arada var olabileceği ve bu birlikteliğin ancak enerji alanındaki çözümler ile mümkün olabileceği inancı üzerine kurulu bir anlayış ya da yaklaşım olarak tanımlanabilir. Enerji alanındaki çözümler söz konusu olduğunda nükleer enerjiye öncelik tanınıyor. Ekomodernistler tüketime karşı değil, tam tersi tüketim kültürünün yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyor. Onlara göre Batılı yaşam tarzı sorgulanmamalı. Yedi milyarlık nüfustaki herkes, en fakirler dahil, evlerini ısıtan ve soğutan modern havalandırma sistemlerine sahip olmalı. Araba sahipliği de aynı şekilde yaygınlaşmalı.

 

BU KAVRAM ÇOK KISA SÜREDE POPÜLERLEŞECEK

Ekomodernizm kavramı Breakthrough Institute tarafından 2015 yılının başında yayınlanan manifesto sayesinde yayılmaya başladı. İyi yazılmış, iyi tasarlanmış PDF dokümanı enstitünün internet sitesinde ücretsiz olarak sunuldu (indirmek isteyenler için halen sitede mevcut) ve iletişimi yapıldı. Manifesto, sürdürülebilir gelişim dünyasından nükleer enerjiyi destekleyen fikir liderlerinden, aktivistlerden, hatta bilim insanlarının bir kısmında kabul görmeyi başardı. Kavramın The Breakthrough Institute tarafından büyütülmesine şaşırmıyorum. Zira enstitü enerji alanında araştırma yaparak varlığına devam ediyor. Enerji alanındaki inovasyonların önemine dikkat çekmesi doğal. Özellikle nükleer enerjiyi savunması ise tahminimce, belli lobilerin desteğini kolaylıkla kazanmasını sağladı. Ben ekomodernist değilim ama ekomodernizm kavramının çok kısa sürede popülerleşeceğini görebiliyorum. İş dünyasının değişime direnen tarafının bu kavramı benimseyeceğini tahmin ediyorum. Tüketimi sorgulamadan, iş yapma yöntemlerine dokunamadan sürdürülebilirlik... İnsanın, endüstri devrimi sonrasında gezegen üzerinde yarattığı tüm olumsuz etkiyi çözecek, tüm hastalıklara şifa olacak basit bir hap aranıyordu. Bulundu. Bana öyle geliyor ki ekomodernizm etkisi kısa süren güçlü bir ağrı kesici. Ağrıların sebebini ortadan kaldırmadan rahat etmeyeceğiz.

DİĞER YAZILARI