USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Zeynep  Arhon

YAZARLAR

6.01.2016 14:25:00

Mikroskop devrimi

Stanford Üniversitesi bünyesindeki Prakash Laboratuvarı’nın misyonu, ‘herkesin kullanabileceği araçlar geliştirerek bilimi demokratikleştirmek’. Bilimin temeli gözlem, bilimsel gözlem denildiğinde de akla gelen ilk araç mikroskop… Laboratuvarın mikroskop üzerinde çalışması şaşırtıcı değil. Ama geliştirdiği mikroskop son derece şaşırtıcı… Bugüne kadar gördüğümüz, bildiğimiz mikroskoplardan farklı. Neden yapıldığı, nasıl çalıştığı, kimleri hedeflediği ve hedeflediği kitleye nasıl ulaştığı... Tüm

FOLDSCOPE ÇOCUK VE GENÇLERİ HEDEFLİYOR

‘Foldscope’ dünyanın en fakir bölgelerinde yaşayan, bilime meraklı, doğanın işleyişini anlamak isteyen ama gelişmiş cihazlara hatta eğitmenlere ulaşamayan milyonlarca insanı hedefliyor. Özellikle de çocukları ve gençleri… Foldscope ekibi, dünyanın farklı bölgelerinde çalıştaylar düzenliyor. İlk çalıştaylar 15-21 Aralık 2015 döneminde, Stanford Üniversitesi ile Hindistan Biyoteknoloji Merkezi’nin iş birliği sonucunda, Hindistan’da düzenlendi. Ekip; her gün farklı bir şehirde, tüm gün süren yoğun eğitim ve uygulama seansları ile öğrencilere, öğretmenlere, doğa parklarının görevlilerine ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ulaştı. Çalıştayların amacı nedir? Çalıştay sırasında katılımcılar küçük, yassı bir zarfa sığan malzemeleri doğru katlayarak ve birleştirerek mikroskoba dönüştürmeyi öğreniyor. Foldscope ekibi farklı yaş ve eğitim gruplarından gelen çalıştay katılımcılarının nerelerde zorlandığını, yanlış yaptığını kaydediyor. Notlar mevcut cihazı geliştirmek ve ticarileştirilecek son tasarıma ulaşmak için kullanılacak.

 

BİLİMSEL GÖZLEMİN MERAK VE ARAŞTIRMA İLE DESTEKLENMESİNİ TETİKLİYOR

‘Foldscope’ ile ilgili duyulan heyecanın kaynağı, neden ve nasıl üretildiği ile sınırlı değil. Projenin internet sitesi de bilimsel gözlemin demokratikleşmesinde rol oynayacak. ‘Foldscope’ kullanıcıları cihazı kullanarak gözlemlediklerini internet sitesine yüklüyor. Görsellerden bazılarının altında detaylı açıklamalar bulmak mümkün. Çoğunluğunda ise sorular var. Sayıları şimdilik birkaç yüz ile sınırlı olan ama kısa süre içinde milyonlara ulaşacak kullanıcılara yöneltilen sorular… Özetle; ‘Foldscope’ bilimsel gözlemin merak ve araştırma ile desteklenmesini de tetikliyor. Hayatı şekillendiren olguların demokratikleştiği bir zamanda yaşıyoruz. Bilgi demokratikleşiyor, yaratım demokratikleşiyor. Hatta üretim demokratikleşiyor. ‘Foldscope’ gibi projeler sayesinde bilim de demokratikleşiyor. Yeni yıla ümit dolu başlangıç.

DİĞER YAZILARI